Nazwa owocu, o którym piszę jest jeszcze bardziej intrygująca niż poprzednia. Męczennica jadalna, passiflora. Potocznie zwana jest marakują. Pochodzi z Ameryki Południowej.
Dojrzałe owoce są kuliste i mają fioletową, lekko pomarszczoną skórkę. W środku znajduje się soczysta zielona lub pomarańczowa galaretka z pestkami.
Wnętrze owocu zjadamy w całości - łyżeczką. W smaku przypomina nasz rodzimy agrest, jest słodko-kwaśny.
Gdzie używana jest marakuja?
Okazuje się, że nieomal każdy miał do czynienia z tym owocem. Dodawany jest zarówno do żywności (soki, jogurty, lody) jak do produktów kosmetycznych.
Niżej przedstawiam grafikę produktów z marakują, które udało mi się na szybko znaleźć w google.
Czy spróbuję jeszcze kiedyś marakui? Myślę, że tak, o ile na nią "wpadnę" na półce z owocami.
Bardzo lubię ten owoc :)
OdpowiedzUsuń